Monday, November 2, 2009

PROJEK MASA CUTI - MENGSKELETONKAN JAM BERDIAL BURUKINI PROJEK YANG SAYA LAKUKAN MASA CUTI, MENGUBAH SEBUAH JAM TANGAN YANG DIALNYA TERLALU BURUK, TIDAK DAPAT DIBACA APA YANG TERCATAT DI ATAS DIAL DAN SEMUA TANDA WAKTU PADA DIAL JUGA TIDAK DAPAT TERLIHAT LAGI. JENAMANYA PUN DAH TIDAK DAPAT DIKETAHUI SAMADA PADA DIAL, CASE BACK ATAU PADA ENJIN. ENJIN DARI JENIS SWISS MANUAL WINDING 17 JEWELS. ENJIN MASIH CANTIK DAN BERFUNGSI DENGAN BAIK.

PERTAMA: SAYA BUANGKAN DIAL YANG MEMANG SAH TAK BOLEH DIGUNA LAGI.

KEDUA : SAYA PERLU MEMIKIRKAN BAGAIMANA UNTUK MENETAP DAN MENEGAPKAN MOVEMENT TANPA DIAL DENGAN CASING KERANA TANPA DIAL, MOVEMENT BERGOYANG-GOYANG DAN TIDAK DAPAT DIPUSINGKAN JARUM MINIT DAN JARUM JAM. INI KERANA DIAL JUGA BERFUNGSI UNTUK MELEKATKAN JAM KEPADA CASING DIMANA BELAKANG DIAL DI SCREW KEPADA CASING. INI PROBLEM YANG PALING SUKAR. AKHIRNYA SAYA BERJAYA DENGAN MELETAKKAN DAN MENGGAMKAN RING LOGAM DI ANTARA MOVEMENT DAN CASING.

KETIGA: KESUKARAN UNTUK MEMASUKKAN STEM DAN CROWN SERTA MENGUNCIKANNYA PADA MOVEMENT KERANA TANPA DIAL MOVEMENT BERGOYANG-GOYANG DAN TIDAK DAPAT MENGUNCI STEM DAN CROWN. PENYELESAIANNYA ADALAH MEMEGANG MOVEMENT SECARA SISI SAMBIL MEMASUKKAN STEM DAN CROWN LALU MENGUNCINYA. KERJA PERLU BERHATI-HATI BIMBANG TERSENTUH HAIRSPRING, BALANCE STAFF DAN ESCAPE WHEEL. KALAU TERSENTUH ALAMATNYA JAM AKAN TERUS NGENG!!!

KEEMPAT: LEKATKAN JARUM JAM, MINIT DAN JARUM SAAT

KELIMA: LEKATKAN BALIK CERMIN ACCRYLIC

KEENAM: SELESAI - LIHATLAH GAMBAR RUPANYA JAM INI SETELAH PROJEK SELESAI DISEMPURNAKAN.

IDEA INI DATANG APABILA MELIHAT JAM KRIEGER SKELETON DALAM MAJALAH WATCHES InSYNC KELUARAN OGOS 2009, YANG MENUNJUKKAN SKELETON JAM DI BAHAGIAN HADAPAN. BIASANYA SKELETON JAM HANYA DI BELAKANG JAM, JIKA DI HADAPAN HANYA SKELETON TOURBILLON.

11 comments:

 1. salam bos..

  kata bijakpandai.. "org genius ni selalu ada jalan untuk menyempurnakan sesuatu kerja!"

  nice work + excellent result.

  ReplyDelete
 2. Salam Azlan, terima kasih bukan ape, dari xleh guna boleh gak pakai tengok waktu hehehe

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum Tuan Syed,

  Lawa jam skeleton ni. Boleh letak signature 'Irhomdeys'...

  ReplyDelete
 4. askum ....

  otai macam2 boleh buat...hehhehe

  ReplyDelete
 5. tuan sayyid....tuan nanti bila pencen kena bukak kedai jam antik,tempat berkumpul blogger2 jam klassik ni.....heheheh....

  ReplyDelete
 6. Salam semua, terima kasih atas komen-komen yg diberi.

  Tn. Muzill kalau letak nama irhomdeys takut kena saman sebab casing dan enjin org lain punya! Ada ustadz dlm kolum Mingguan Malaysia kata beli dvd cetak rompak adalah haram! kira ni sama gak kot!.

  Fateh, insyaallah kalau ade rezeki, panjang umur dan modal hehehe. blogger2 boleh kumpul tak perlu tunggu ade kedai. Oroloji Antik seluruh Indonesia buat perjumpaan setahun 2 kali, sewa dewan aje, mungkin kat Malaysia boleh buat gak

  ReplyDelete
 7. tu la kadang2 tunggu orang macam abg la buat...otai....tuan jadi pengerusi,seronok tengok oroloji antik indonesia buat perjumpaan....hehhehe....macam2 depa buat keluar yang tak pernah didengar....dari semurah hingga semahal2 jam......tapi mungkin kena kawalan polis kot...nanti tak pasal2 kena rompak...hehehe....agak2 boleh pekena char kuew teoy kat mali corner danau kota ke malam sabtu ni?.....hehhehe

  ReplyDelete
 8. sambil2 sembang jam....renungkanlah mutiara kata.....

  "Tidak akan masuk syurga orang yang didalam hatinya terdapat kesombongan walau hanya sebesar zarah" (Hadis Riwayat Muslim)

  Allahu yubarikkum.....

  ReplyDelete
 9. Poneng kepalo den, kojap Hasrul, kojap Afandi, kojap Fateh! Rupenye Fateh ustadz ye.... Inyallah kuew teow mali corner kat danau kota! Dalam makne tu bila postkan hadith! bergetar jiwa ku

  ReplyDelete
 10. " Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilag dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal"

  Saidina Ali R.A.

  Allahu yubaarik alaikum.....

  ReplyDelete
 11. cantik kata2 Hassan Al Banna

  "I am a traveler seeking the truth, a human searching for the meaning of humanity and a citizen seeking dignity, freedom, stability and welfare under the shade of Islam. I am a free man who is aware of the purpose of his existence and who proclaims: “Truly, my prayer and my sacrifice, my living and my dying are all for Allah, the Lord of the worlds; no partner has He. This, am I commanded and I am of those who submit to His Will.” This is who I am. Who are you?"

  (Hassan al-Banna)

  ReplyDelete