Tuesday, November 10, 2009

THE ORIS MILITARY DATE POINTER QUADRUPLET (ALL SOLD)







No.4, medium size, diameter with crown 32mm, lug to lug 37mm. Quick Set Date Pointer, slight damage on date marker at 11 and 12 Price/harga : SOLD
gambar baru lebih jelas

gambar baru lebih jelas


No.3, medium size, diameter with crown 32mm, lug to lug 37mm. Quick Set Date Pointer
price/harga : (SOLD)



No.2, medium size, diameter with crown 32mm, lug to lug 37mm. Non quick set
price/harga : SOLD



No.1, medium size, diameter with crown 32mm, lug to lug 37mm. Non quick set dATE pOINTER
price/harga : SOLD


KEMBAR EMPAT SERUPA - ORIS MILITARY DATE POINTER

PHOTOS AND DETAILS WILL BE POSTED LATER

BRIEF HISTORY OF ORIS WRISTWATCHES
Oris was founded in 1904 by Paul Cattin and Georges Christian at Hölstein, Switzerland. Oris produced no-nonsense time pieces which were both high quality and affordable. With the advent of quartz, as with many other Swiss watch manufacturers, Oris struggled to find its place in the watch market.
However, Oris continued to focus on the manufacturing of mechanical watches. Oris has been able to hold its own creating watches with unique mechanical features that distinguish from those with electronics and quartz. Since the mid-eighties, Oris has progressively launched more mechanical watches with features such as analogue date pointers, automatic movement, mechanical chronographs, and analogue world time display. Interestingly, despite the turbulent changes the watch industry experienced, Oris has found itself doing what it always has, producing great value quality mechanical watches.
In 2004, Oris celebrated 100 years of existence and is going stronger than ever. Oris boasts many names wearing an Oris such as Sean Penn, Harrison Ford, Gwyneth Paltrow, Nicolas Cage, and Meg Ryan. Oris is also a key sponsor of the BMW Williams Formula 1 team, helping them to grow their brand awareness, and expand internationally.
The 2008 Oris range includes the TT3, Divers, Artelier, BC3, BC4, Big Crown, Miles, Chronoris, Classic and Flight Timer collections.

11 comments:

  1. wow!!!.....sampai 4 sekali....

    ReplyDelete
  2. makin lama makin kellas jam2 yang kuar...hehehe

    ReplyDelete
  3. Jam-jam ni baru sampai dari supplier saya di Portobello. Memang byk jam saya beli dari dia. Dah 5 tahun berurusan dengan dia dari masa mula-mula jumpa di sana pada tahun 2004 dulu. Tunggu banyak lagi coming soon hehehe

    ReplyDelete
  4. tengok yg ni pun dah acap kali telan air liur..
    tu x tengok yg lain lagi.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. tu tak kuar yang bawah bantal katil lagi tu....yang tu tak tau la very,bery,very rare kot....tuan syed nie kaki dia seluruh dunia...tu yang dia dapat tak pernah kita tengok....tambah2 dengan history sekali.....tapi jenuh den nak mentafsirkanya...maklumlah bahasa omputih...kena tengok kamus lagi....tu la dulu cikgu inggeris ngajo asyik dok lari ke tandas je....akhirnya tak pandai omputeh...tapi setakat yes, no boleh la....hehehe

    ReplyDelete
  6. tapi koleksi myself apa kurangnya....dia kata kutip jam buruk yang orang tak nak....tapi bila orang mintak kata nak bagi kat anak lelaki....lambat lagi tu!!20 tahun lagi.....bertambah2 la kelasssiknya.....hehehe

    ReplyDelete
  7. best jer fateh nii bagi komen.. hehehe..tapi kite sama laa bab tafsir mentafsir ayat2 orgputih ni.. bukak kamus pun x faham2 gak.. hehehe.. tengok gambar jerr laa.. (sambil2 lap mulut, kot2 ada air yg terkeluar.. )
    hehehe..

    tapi koleksi Tuan Syed kita ni memang beshh!!

    ReplyDelete
  8. tu la.....hari tu konon2nya nak cakap ngan orang putih....mula2 tu paham la....akhirnya.....dia tak faham apa kita cakap,kita ni lagi la tak faham apa dia cakap....heheheh....mencuba tak salahkan!!!....tu la kalau belajar ngan tuan syed bahasa omputih nie...kompem kena ambik SPM 4 kali......tuan syed merata dunia dia pegi.....sleng kena betul...heheh.....

    ReplyDelete
  9. hari tu sebut jam ulysse nardin...lebih kurang yulis nadin...gelak tuan syed....itu bahasa swiss bacanya ....bunyinya lebih kurang nardain.....mana tau bunyi macam tu.....lidah melayu katakan....hehehe...

    ReplyDelete
  10. Hehehe... saya pun bukan pandai sangat cakap orang putih ni! Tibai aje walaupun waktu mesyuarat macam WTO dengan semua orang satu dunia dari semua benua hadir, janji dia orang faham dan message has been conveyed across the meeting room. Cakap orang putih diction kena betul kalau tak! jadi maksud lain contoh battery salah bunyi sebutan orang putih ingat pukul orang bukannya bateri sel yang kluarkan tenaga eletrik wakaka

    ReplyDelete